Χαλκιδική

Γενικά για την Χαλκιδική

ΧαλκιδικήΗ Χαλκιδική είναι περιοχή της Μακεδονίας και γεωγραφικά αποτελεί την απόληξη της Κεντρικής Μακεδονίας στο Αιγαίο πέλαγος, το οποίο εισχωρεί βαθιά μέσα σε αυτήν, σχηματίζοντας τρεις επιμήκεις χερσονήσους, που δίνουν στην περιοχή το χαρακτηριστικό της σχήμα («πόδια της Χαλκιδικής»).

Η Χαλκιδική είναι μια μεγάλη χερσόνησος, αφού περιβρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος και μόνο Β.ΒΔ. είναι ενωμένη με τον κορμό της Μακεδονίας διαμέσου της περιοχής της Θεσσαλονίκης. Στο νότιο τμήμα της Χαλκιδικής, σχηματίζονται τρεις χαρακτηριστικές επιμήκεις χερσόνησοι οι οποίες είναι από δυτικά προς ανατολικά: η χερσόνησος της Κασσάνδρας, η χερσόνησος της Σιθωνίας και η χερσόνησος του Άθω.

Πρωτεύουσα του Νομού Χαλκιδικής είναι ο Πολύγυρος. Βρίσκεται στο γεωγραφικό μέσο του νομού και έχει 11.000 περίπου κατοίκους, ενώ διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους είναι οι Καρυές. Η χερσόνησος της Χαλκιδικής χωρίζεται διοικητικά στον νομό Χαλκιδικής και στην αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους. Το βόρειο τμήμα της χερσονήσου ανήκει στο νομό Θεσσαλονίκης.

Χαλκιδική Τουρισμός

Η Χαλκιδική υπήρξε ένας δημοφιλής καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα παράκτια χωριά. Στην αρχή, οι τουρίστες ενοικιαζόμενα δωμάτια στα σπίτια των ντόπιων.

ΧαλκιδικήΜεγαλύτερες πόλεις της είναι τα Νέα Μουδανιά η Νέα Καλλικράτεια και η πρωτεύουσα του νομού, ο Πολύγυρος.

Αρχαία μνημεία για να επισκεφθείτε: Πορταριά, Άκανθος, Όλυνθος, Στάγειρα, Μυκήβερνα, Μένδη, Ποτίδαια, Παλαιοχώρι, Τορώνη.

Από τη δεκαετία του 1960, τουρίστες από την Αυστρία και τη Γερμανία άρχισαν να επισκέπτονται την Χαλκιδική πιο συχνά. Η περιοχή γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη από την δεκαετία του 1970.