Σιθωνία Χαλκιδική

Σιθωνία - Γεωγραφία

Σιθωνία ΧαλκιδικήΗ Σιθωνία είναι χερσόνησος του νομού Χαλκιδικής και αποτελεί την λεγόμενη μεσαία χερσόνησο από τις τρεις του νομού. Η χερσόνησος της Σιθωνίας χαρακτηρίζεται από γραφικές περιοχές με έντονο ανάγλυφο και τις οργανωμένες ή απομονωμένες παραλίες της, καθώς και δάση πεύκου που χαρακτηρίζουν το τοπίο της.

Την χερσόνησο περιβάλλουν ο Σιγγιτικός κόλπος στα ανατολικά (σήμερα γνωστό ως Κόλπος Αγίου Όρους) και ο Τορωναίος κόλπος στα δυτικά (σήμερα γνωστό ως Κόλπος Κασσάνδρας). Το βουνό όρος Ίταμος βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου. Ανάμεσα στα πολλά μέρη της Σιθωνίας, είναι η αρχαία πόλη, το κάστρο και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Τορώνη, οι ανεμόμυλοι στη Συκιά και η εκκλησία του 16ου αιώνα στη Νικήτη. Η Νικήτη αποτελεί και την έδρα του δήμου Σιθωνίας. Το Πόρτο Κουφό είναι το μεγαλύτερος όρμος και το πιο φυσικά ασφαλές λιμάνι στην Ελλάδα, που μνημονεύεται από τον Θουκυδίδη. Μεγαλύτερος οικισμός είναι ο Νέος Μαρμαράς, που βρίσκεται στην μέση της χερσονήσου και είναι το κυριότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Σιθωνία - Διοίκηση - Παραλίες

Σ τον μύχο της χερσονήσου βρίσκεται η περιοχή Καρτάλια, όπου βρίσκονται μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες, όπως το Αζάπικο, η Τριστινίκα, ο Κόρακας, ο Μαραθιάς, το Καλαμίτσι, το Κριαρίτσι κ.ά.
Στην άλλη πλευρά βρίσκουμε τον ημιορεινό οικισμό της Συκιάς με την παραλία της, την τουριστική Σάρτη, την Βουρβουρού και τον Όρμο Παναγιάς, που βρίσκεται στη αρχή του χερσονήσου.

Γνωστές για τη φυσική ομορφιά τους, είναι οι παραλίες Αζάπικο, Τριστινίκα, Κόρακας, Μαραθιάς, Καλαμίτσι, Κριαρίτσι. Όλα τα χωριά καλύπτουν τη χερσόνησο, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια τμήματα.

Γνωστές για τη φυσική ομορφιά τους, είναι οι παραλίες Αζάπικο, Τριστινίκα, Κόρακας, Μαραθιάς, Καλαμίτσι, Κριαρίτσι, Λιναράκι, Πορτοκάλι, Κληματαριά

Σιθωνία ΧαλκιδικήΗ Σιθωνία είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ιδρύθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Σιθωνίας και Τορώνης.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 514,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει πληθυσμό 12.394 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (12.927 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε η Νικήτη, παρ΄οτι βρίσκεται έξω από την χερσόνησο της Σιθωνίας!!.